Honden weten heel goed hoe je je voelt en wanneer er iets aan de hand is. Het komt daarom ook meer dan eens voor dat een hond eerder weet dat jij of je partner zwanger is dan jullie zelf. Van degene die zwanger is zullen de hormonen veranderen, de stemming wordt anders en een hond die nauw met jullie verbonden is zal dit gelijk oppikken. Om ervoor te zorgen dat je hond de baby zal accepteren kun je een aantal voorbereidingen treffen.

Stap 1: leiderschap
Zorg ervoor dat jouw leiderschap optimaal is. Gelukkig is je baby er niet van de een op andere dag dus heb je nog even tijd om hier (extra) aan te werken mocht dat nodig zijn. Wanneer jouw leiderschap goed genoeg is, zal jouw hond kalm en onderdanig zijn en in staat zijn om goed met de nieuwe situatie om te kunnen gaan.

Stap 2: Denk om je persoonlijke ruimte
Wanneer je een baby krijgt is het extra belangrijk dat jouw hond respect heeft voor jouw persoonlijke ruimte. Het kan voor je baby levensgevaarlijk zijn als je hond tegen jou aanspringt wanneer je je baby in je handen hebt. Ga dus alvast voordat de baby er is werken aan afstand houden. Zodra jij eraan komt zal je hond voor jou aan de kant moeten gaan in plaats van andersom. Meer over je eigen ruimte behouden lees je in het antwoord bij vraag 1.

Stap 3: laat je hond wennen aan de geur van je baby
Voordat je je baby mee naar huis neemt (of mee naar beneden of de huiskamer in als je kindje thuis geboren is), is het goed om je hond al de geur van je baby te laten ruiken. Neem bijvoorbeeld een dekentje waarin je baby heeft gelegen in je hand en laat je hond op afstand eerst zijn neus gebruiken om eraan te ruiken. Pas als hij niet opgewonden is en zich beleefd kan gedragen, geef je hem toestemming om dichterbij te komen en er echt aan te ruiken. Op deze manier leer je je hond dat hetgeen je in je hand hebt van jou is en dat jij de regels bepaalt over wanneer hij in de buurt mag komen. Dit is het begin van respect creëren voor je baby.

Stap 4: introduceer je baby
Zorg ervoor dat je hond niet vol energie zit wanneer hij voor de eerste keer de baby ontmoet. Neem hem eerst mee voor een stevige wandeling en zorg dat hij kalm en onderdanig is wanneer hij weer terugkomt. Het mooiste is als iemand in de kamer (die voldoende zelfverzekerd is!) de baby al vasthoudt wanneer jouw hond de kamer binnenkomt. Leer je hond eerst op afstand kennismaken, zoals je ook hebt gedaan toen je de geur van je baby introduceerde bij stap 3. Laat je hond de eerste keer niet te dicht bij de baby komen en focus je vooral op zijn gedrag. Is hij niet meer kalm en onderdanig, creëer dan meer afstand of beëindig de oefening en zet die op een ander moment voort.

Stap 5: wandelen met de hond en de baby
Kinderwagens zijn ideaal om goed leiderschap te creëren vanaf het moment dat de baby geboren is. Als je namelijk samen met de baby in de kinderwagen en je hond gaat wandelen en je je hond netjes naast of achter jou laat lopen, ‘loopt’ de baby automatisch voorop. Zo leert je hond netjes de baby te volgen.

Belangrijk: laat je hond nooit zonder toezicht bij kinderen, hoe lief hij ook is! Een kind blijft een kind en een hond blijft een hond en beiden kunnen wel eens onvoorspelbaar reageren.