Veel van mijn cliënten doen hun stinkende best om hun hond in het gareel te krijgen; ze hebben meerdere trainingen gevolgd, verschillende methodes geprobeerd en alle afleveringen van Cesar Millan gezien. Toch lijkt het niet te lukken…

Dit komt doordat er niet volledig wordt doorgezet en we halve dingen doen.
Denk eens aan jezelf als klein kind: Je bent boos, schreeuwt en je moeder stuurt je naar boven. Jij staat op, loopt stampvoetend naar de gang, richting de trap en vervolgens besluit je om rechtdoor de voordeur uit te lopen.
Je moeder denkt dat je naar boven bent gegaan om na te denken, terwijl jij denkt: “zo, daar ben ik mooi onderuit gekomen”.

Hetzelfde geldt voor honden. We proberen ze af te leiden of te negeren en zijn vaak al blij met het kunstje dat hij doet.
Met de ‘follow through’ bedoel ik dat je de correctie die je jouw hond geeft dusdanig moet afmaken, totdat je zijn brein bereikt en zijn gemoedstoestand kan veranderen.
Je laat hiermee je hond zien dat je het meent en pas tevreden bent wanneer hij weer de juiste gemoedstoestand heeft. En dat hij er niet onderuit komt zoals in het voorbeeld van het kind.

Ik bedoel niet dat je een strijd of gevecht met je hond aan moet gaan maar dat je op een respectvolle en geduldige manier volhoudt waardoor je hond begrijpt met welk gedrag je het niet eens bent, hij hiermee stopt en naar jou kijkt om te vragen naar jouw begeleiding.

De eerste keer dat je doorzet is altijd de moeilijkste en kost het meeste tijd. Dit komt omdat de hond de tijd nodig heeft om aan de ‘nieuwe jij’ te wennen en daardoor zich niet gelijk over geeft, of doordat je al geruime tijd het ongewenste gedrag (onbewust) hebt beloond. De hond test je uit om te zien of je het wel écht meent.
Wanneer je stopt voordat je hond daadwerkelijk begrijpt wat je van hem wilt, zal hij je niet meer serieus nemen en leren dat hij nog steeds degene is die de regels mag en kan bepalen. Naar jou hoeft hij immers toch niet te luisteren…

Het goede nieuws is dat wanneer je consequent iedere keer doorzet, dat het steeds sneller zal gaan.
Een goed vergelijkbaar voorbeeld is ouders die tegen hun kinderen zeggen: ‘nog 1 waarschuwing en ik stuur je naar je kamer’. Wanneer het ongewenste gedrag dan toch door het kind wordt doorgezet en de ouders treden daadkrachtig op door daadwerkelijk het kind naar zijn of haar kamer te sturen, dan zal het kind de volgende keer met een waarschuwing al te stoppen zijn. Maar je moet wel menen wat je zegt en bereid zijn de consequenties door te voeren.

Wees geduldig en consequent. Je hond moet op je woord kunnen vertrouwen, pas dan heeft hij echt wat aan je. Hij heeft een leider nodig die hij kan volgen. Wordt niet boos maar blijf kalm en zelfverzekerd.
Je zal zien dat jullie band alleen maar zal verbeteren!