Toen ik mijn hond Storm in huis kreeg, had ik mijn handen vol aan haar.
Ze had al bij meerdere andere baasjes gewoond en ineens begreep ik waarom… Het was niet te doen! In het bos ging ze keihard achter andere honden aan (op een niet zo’n gezellige manier); ze luisterde voor geen meter; wanneer iets haar niet zinde dan hing ze gerust in je vingers en het trekken aan de lijn was verschrikkelijk.
Met al haar gewicht sleurde ze me het liefst alle kanten op en wat ik ook probeerde, niets hielp.
Op dat moment kwamen de afleveringen van Cesar Millan weer bij me op. Uren na uren heb ik ze gekeken en uiteindelijk de stap genomen om op het vliegtuig te stappen naar Amerika.
Ik heb daar veel geleerd… niet enkel over het uitvoeren van handelingen, want daar vind je naar mate je meer ervaring krijgt je eigen weg wel in, maar met name over hoe honden denken en wat ze nodig hebben.

Vele van jullie kennen Storm inmiddels en weten dat ze is uitgegroeid tot een super stabiele en gezellige hond, die verl probleemhonden op haar beurt mag helpen.
Bij Storm waren het vooral oude gewoontes die ze voorheen telkens liet zien. Ik geloof er dan ook inmiddels heilig in dat elke slechte gewoonte omgezet kan worden naar een goede gewoonte, míts je als baas voldoende tijd neemt en doorzet.

Een gewoonte veranderen duurt gemiddeld tussen de 66 en 90 dagen. (bij honden vaak 90). De slechte gewoontes die je hond laat zien is vaak aangeleerd gedrag.
Denk bijvoorbeeld maar eens aan de experimenten van Pavlov, waarbij een hond begint te kwijlen (aangeleerd gedrag) als reactie op een belletje (waarna meestal het eten komt).
Bij honden zijn de reacties tevens onbewust en niet-intentioneel. Met andere woorden: dit is automatisch gedrag. Ze denken niet na over de consequenties en doen gewoon wat ze op dat moment gewend zijn om te doen.

En hier komt jouw rol omhoog. Jij bent degene die het verschil kan bepalen.
Wanneer je bijvoorbeeld bij ons bent geweest voor een consult en je zou het aangeleerde na een week of 2 loslaten of niet meer consequent doorvoeren, dan heb je zo weer de oude gewoonte te pakken. Je hebt je hond immers te weinig tijd gegeven om daadwerkelijk te kunnen veranderen.

Consequent je hond opvoeden en hem een betere versie van zichzelf maken kost tijd. Het is geen sprint maar een marathon… je hebt trainingstijd nodig om daar te komen waar je zou willen.

Voorbeeld:
Je hebt geleerd (bijvoorbeeld bij onze online cursus, een live consult of een workshop) hoe je je hond netjes en ontspannen naast je aan de lijn kunt houden. Vervolgens kom je thuis en doe je het de ene keer wel goed (loop je keurig aan je trainingslijn) en de andere dag mag hij voorop trekkend aan een lange lijn met veel vrijheid zijn rondje vervolgen.
Wat denk je dat je je hond hierdoor leert? Juist! ‘aan de trainingslijn moet ik geconcentreerd aan het werk en de lange lijn of het tuig, staat voor vrijheid blijheid’.
Je leert je hond als het ware 2 verschillende onderdelen aan.
Het zal dus nooit de algehele basis worden dat je hond niet meer mag trekken aan de lijn. Dat je hond hier dus ook ooit mee stopt is vrij onwaarschijnlijk…

Met Storm heb ik uren oefentijd erop zitten. Ik heb nog nooit zoveel met een hond gewerkt als met deze. Niet elke dag een paar rondjes van een kwartiertje, maar full-focus aan de bak. Nét zolang tot het lukte en het automatisch goed ging
Het heeft ons beide zoveel gebracht…

Dus zorg ervoor dat jij de rots in de branding bent en dat je langere tijd volhoudt. Net zolang tot het normaal is geworden en de hond de beste versie van zichzelf mag zijn. ❤️