Perfectionisme komt voort uit te weinig zelfvertrouwen.
Je voelt jezelf wel capabel, maar je hebt ergens diep van binnen het gevoel dat je niet goed genoeg bent.

Je wilt het allemaal zo perfect doen. Wat hoe ‘perfecter’ je bent of iets doet, des te minder mensen zullen je afkraken. En zal je dus minder snel gekwetst worden.
Maar niemand is perfect. En pas als je jezelf gaat accepteren zoals je bent dan zal je perfectionisme een stuk minder worden. Want als jij jezelf goed genoeg vindt, waarom moet je voor andere dan nog perfect zijn?

Als je constant blijft denken aan hoe je zou moeten zijn of handelen dan word je nooit kalm en zelfverzekerd. En laat je hond nou net wel een leider nodig hebben die kalm en zelfverzekerd is.
Je doet er dus niet alleen jezelf een plezier mee maar je hond ook.
Kwetsbaar zijn. Imperfect zijn. Niet bang zijn om gekwetst te worden. Echt zijn. Moedig zijn. Dat is waar het in het leven allemaal om draait… Wanneer je doet wat jij denkt dat goed is, dan is het goed genoeg. En niemand van verwacht van je dat je alles perfect doet.
Juist hulp vragen op momenten dat je iets zelf niet kan en je kwetsbaar opstellen maakt je tot een fijner mens.

Hierdoor kan je échte verbindingen en relaties met mensen en dieren aangaan.
Accepteren is loslaten. Jezelf accepteren is het loslaten van al je twijfels en onzekerheden, van alle oordelen over jezelf en stoppen jezelf naar beneden te halen.

Laat het gaan en besef dat hier en nu alles goed is zoals het is. Jij bent goed zoals je bent. Je bent perfect zoals je bent. En zeg eens tegen jezelf: “Ik ben gelukkig met wie ik ben, met al mijn perfecties én imperfecties”.