De afgelopen weken heeft het enorm veel geregend. Het kwam met bakken uit de hemel en ons hele terrein liep vol met water. Er was een bui voorspeld maar dat het zo erg zou zijn had niemand verwacht. Ook waren er dagen waarop ik dik aangekleed de deur uitging en spontaan ging s’middags de zon schijnen en had ik het bloedheet. Ze zeggen niet voor niks: ‘niks is zo veranderlijk als het weer’. Ik kan me daar helemaal in vinden…

Mensen kunnen vaak met deze onvoorspelbaarheden omgaan. We doen onze jas uit, of trekken bij regen juist een regenjas aan, wachten een uur met naar buiten gaan of we gaan er juist langer op uit om van het fijne zonnetje te genieten.

Maar stel je eens voor dat menselijk gedrag net zo onvoorspelbaar is voor een hond als het weer. De ene dag mag hij wel op de bank, de andere dag moet hij netjes zitten tot hij zijn riem om krijgt, tegen de ene persoon in het gezin mag hij wel aanspringen en tegen de ander niet, bij de ene loopt hij voorop aan de riem en bij de ander moet hij keurig volgen. Een hond krijgt hierdoor verschillende signalen en kan hierdoor in de war raken, oftewel: uit balans. Door het gebrek aan discipline (regels, grenzen en beperkingen) zal de hond zelf opzoek gaan naar deze regels, grenzen en beperkingen. En voor je het weet zijn de rollen helemaal omgedraaid en gaat je hond zich misdragen. Het is daarom heel belangrijk om altijd consequent te zijn in de regels die je je hond oplegt. Hierdoor voelt hij zich veilig en weet hij waar hij aan toe is. Een discussie is daardoor compleet overbodig.

Maar niet alleen door een gebrek aan duidelijke regels kan een hond uit balans raken. Ook een baas die emotioneel niet stabiel is, is van grote invloed op het gedrag van de hond. Wanneer een baas zwak is, gefrustreerd, bang etc; dan heeft een hond 3 keuzes. Namelijk: hij corrigeert het, hij negeert het (jou of je gedrag), of hij spiegelt het. Wanneer een baas de ene dag sterk leiderschap toont en de volgende dag een hele zwakke energie heeft dan ervaart de hond dit als onvoorspelbaar en weet hij niet meer waar hij aan toe is. Ook hij zal daarom onvoorspelbaar gedrag gaan vertonen.

We moeten leren om altijd kalme, zelfverzekerde en positieve leiders voor onze hond te zijn. Dat is het mooie van een hond hebben. Hij zal altijd het beste in je omhoog halen omdat hij daar het gelukkigste van wordt. Ze leren ons om in balans te zijn en te blijven en houden ons een spiegel voor wanneer het nodig is.
Meer hulp nodig bij het in balans zijn? Geen zorgen! Niemand is van nature elke dag kalm en zelfverzekerd. (Nee, ook ik niet ;-))
In mijn boek ‘Samen in balans’ heb ik hier uitgebreid over geschreven en geef ik je veel tips waarmee je zelf aan de slag kan.