Veel mensen vergelijken mij met een echte hondentrainer zoals we die op de hondenschool kennen.
Echter zie ik mijzelf, en alles wat we binnen ons bedrijf doen, heel anders.

 

Sterker nog; ik zie het als een hele andere tak van sport. Het is niet meer of niet minder maar gewoon anders.
Hetgeen wij doen heeft namelijk alles te maken met de gemoedstoestand van de hond en hem weer terug te brengen in de staat waarin hij ooit begon. En dit alles niet doormiddel van het aanleren van kunstjes maar door goed te kijken naar de baas en wat zijn of haar rol is binnen de relatie.
Het eerste wat wij onze cliënten dan ook laten inzien tijdens een consult is: ‘Het ligt niet aan de hond’.
Daarnaast kijken we wat de hond mist in zijn basisbehoeften: krijgt hij te weinig leiding? Is hij onzeker? Heeft hij de juiste gemoedstoestand? Welke rol heeft hij binnen het gezin? Etc, etc…

 

Wanneer een hond goed getraind is en veel kunstjes en commando’s kent, wil het niet zeggen dat hij zich altijd kan gedragen. Ik ken namelijk talloze honden die alle cursussen op de hondenschool succesvol doorlopen hebben maar nog steeds gedragsproblemen hebben.
Zolang een hond namelijk niet de juiste gemoedstoestand van kalm en onderdanig heeft doordat hij geen kalme, zelfverzekerde en assertieve leider heeft, zal het probleem namelijk blijven ontstaan.
Pas wanneer jij als baas invloed krijgt op de gemoedstoestand van de hond, zul je hem ten alle tijden kunnen helpen en elk probleem kunnen oplossen.
Dichtbij de natuur blijven doet wonderen.
Want heb jij ooit een hond met een zak snoepjes onder zijn poot in het bos gezien en ‘zit’ horen roepen wanneer een andere hond blafte? Of heb jij wel eens gezien dat wanneer een hond agressief reageerde op een voorbijganger er een soortgenoot uit de bosjes kwam en hem een bal voorhield?
Ik nog nooit….
Wat ik wel heb gezien is hoe een pup vanaf dag 1 van de moeder leert wat de juiste gemoedstoestand is.
Zo mag de pup alleen maar bij haar drinken wanneer hij kalm en onderdanig is; wordt hij afgeremd wanneer het spel over ‘the top’ gaat en worden er vanaf begin af aan voldoende regels, grenzen en beperkingen opgelegd.
Alles om een goede basis te vormen. Want je kunt je voorstellen dat een hond met een verkeerde gemoedstoestand (denk aan te opgewonden, angstig, agressief) een gevaar vormt voor de roedel. En niet alleen hijzelf zou hierdoor in de problemen kunnen komen maar hij zorgt er ook voor dat een roedel als prooi opvalt doordat de stabiliteit en rust mist.
Het hebben van de juiste gemoedstoestand en de juiste rol is dus uiterst belangrijk.

 

Natuurlijk is het fijn wanneer jouw hond alle belangrijke commando’s kent en kan uitvoeren op verschillende momenten. Dit kan in veel situaties ontzettend helpend zijn en daarnaast is het leuk om met je hond te trainen.
Maar zorg in de eerste plaats dat je basis in orde is en je met jouw hond kunt spreken doormiddel van lichaamstaal en energie.
Wees zijn ‘snelheidsmeter’ zodat je hem kan remmen en opvoeren indien nodig. Zodat je er voor hem kunt zijn wanneer hij wat hulp nodig heeft om zijn gemoedstoestand weer te krijgen zoals het hoort.
Want een hond in de juiste gemoedstoestand zal nooit en te nimmer gedragsproblemen hebben…