Hondentraining vs opvoedingWanneer mensen problemen hebben met het gedrag van hun hond, zoals;
de hond gromt, bijt, rent de deur uit, niet reageert wanneer u hem roept, trekt aan de riem, achter een kat aan gaat, obsessief blaft, achter zijn staart aan gaat, agressief is tegen mensen of andere honden, bezitterig is, vreemd gedrag vertoond, tegen mensen op springt etc.
Dan, als goede baas, kiest u al snel voor een hondentrainer of leest u een boek over het trainen van een hond. Vaak is dan de conclusie dat al deze inspanningen niet het daadwerkelijke probleem oplossen.

Het is gebruikelijk dat een eigenaar of een trainer een op zichzelf staand probleem om de beurt oplost zonder te kijken naar de werkelijke oorzaak. Vaak zijn er onderliggende oorzaken welke het ongewenste gedrag kunnen veroorzaken, zoals het niet voldoen aan de behoefte van de hond. Wanneer de eigenaar in staat is om alle behoeftes van de hond te vervullen, verdwijnen de problemen vaak vanzelf. Een voorbeeld: Een van mijn klanten liep tegen het probleem aan dat haar hond steeds op het vloerkleed plaste en blafte wanneer zij op het punt stond van huis te vertrekken. De hond was onzeker over zijn eigen positie, was uit balans, wat resulteerde in dit ongewenste gedrag. Dit gedrag verdween echter wanneer zij ervoor zorgte dat hij hond in een kalme en onderdanige gemoedstoestand was, alvorens ze aanstalte maakte om te vertrekken.

Door middel van kleine aanpassingen kan er al veel bereikt worden. Veel hondeneigenaren, en zelfs sommige trainers, hebben niet de ervaring om te begrijpen hoe je daadwerkelijk een hond in zijn of haar gedrag kunt beïnvloeden of veranderen. Zij zien de hond als een klein mens in een hondenlichaam, in plaats van een hond als dier. Ze staan niet stil bij de instincten van de hond en de effecten die het met zich mee brengt wanneer er niet aan de behoefte van de hond wordt voldaan.

Weet u zich geen raad met uw hond en weet u niet waar het ongewenste gedrag vandaan komt? Anniek Winters helpt u graag!