Probleemhonden bestaan niet. Het zijn de baasjes die een probleem hebben met de hond. Of andersom. Met een weloverwogen plan van aanpak kan ongewenst gedrag worden aangepakt. Een eerste blik in de spiegel is wel een vereiste ….

Leiderschap

Kijken naar baas én hond. Dat is volgens hondengedragsdeskundige Anniek Winters de kern van succes. Naast haar opleiding bij Cesar Milan past zij een unieke eigen methode toe bij het trainen van honden. Deze aanpak is gebaseerd op leiderschap en de behoeften van de hond. “Om te zien waarom een hond op een bepaalde manier functioneert, moet je kijken wat er met de baas aan de hand is. Vindt iemand het lastig om grenzen aan te geven, om leiding te geven, wat mist er. De hond is de spiegel van zijn baasje.”

“Natuurlijk zijn er honden met een rugzakje. Door ervaringen uit het verleden, of doordat ze uit een slecht nest komen. Toch valt of staat alles bij de manier waarop de baas hiermee omgaat.”

Roedeldier

“Elke hond en iedere baas is uniek. De aanpak van een probleem kan hierdoor verschillen. De filosofie blijft hetzelfde. Je hond is je maatje. Dat is waarom je hem hebt aangeschaft, waarom je wilt dat hij met je leeft. Iedereen wil het beste voor de hond. Het is je vriend.  Toch moet je proberen de natuur in ere te houden. De hond is een roedeldier, gewend aan leiders en volgers. Een hond opvoeden is hetzelfde als een kind: ouders bepalen de regels en zorgen voor regelmaat. Dit doe je door duidelijke grenzen te stellen en kaders te geven.”

Dierenarts Marike Oosterhoff van  diergeneeskundig centrum De Nieuwe Hanze uit Kampen maakt na een bezoek van Anniek ook gebruik van de trainingslijn. “Hoe rustiger en assertiever je zelf bent, hoe rustiger de dieren reageren. Dat leer je als dierenarts door de jaren heen. Ik deed dus eigenlijk van nature al wat ik later van Anniek leerde. Toch zijn de handvatten die ik van haar heb gekregen, heel nuttig voor in de praktijk.”

Wervels

“Ik neem nu meer de tijd om een hond te kalmeren, waarin ik tegelijkertijd laat zien dat ik een rustige en zelfverzekerde leider ben. Als de hond dat begrijpt, zie je meteen dat deze ontspant. Dat zorgt voor tijdswinst op de behandeltafel. Voorheen nam ik de hond altijd over van de eigenaar aan de vaste riem. Tegenwoordig wissel ik deze met de trainingslijn van Anniek. Je plaatst de lijn bij de hond helemaal bovenin de nek, echt vlak achter de oren. Op deze plek zal je namelijk nooit de wervels beschadigen. Er komt alleen milde druk te staan op de nek in het verlengde van de wervels. Hierdoor voorkom je een hoop problemen. Het is belangrijk dat deze op de juiste manier gebruikt wordt, dan is het effect zeer groot.”

Heb je hulp nodig voor jouw hond? Kijk voor de een-op-eencursussen of voor de online training op www.anniekwinters.nl