Regelmatig zie ik commentaren voorbij komen zoals:
‘Ja, Anniek gebruikt vaak een trainingslijn hoog achter de oren om de hond mee onder controle te houden’
Of: ‘Het is onmogelijk om een hond binnen 1 consult te veranderen.’
Of deze is mijn favoriet:
‘Het kan ook op een andere manier want ik ben nu 1,5 jaar bezig en mijn hond loopt nu op veel plekken ontspannen aan de lijn!’

Het duurde 1,5 jaar om de hond netjes aan de lijn te leren lopen?? Are you kidding me?!
Nou ik heb nieuws voor jullie;
Als het 1,5 jaar duurt om vooruitgang te zien, om netjes met je hond te kunnen lopen, om ander probleemgedrag af te leren dan gaat er echt iets mis!
In 1,5 jaar had je allang de perfecte hond moeten hebben, niet alleen bepaald gedrag overwonnen.

Als je dag in dag uit met je hond aan het trainen bent, al is het slechts een jaar en je ziet enkel beetje bij beetje vooruitgang, dan zit je simpelweg niet op de juiste weg.
De hond begrijpt je namelijk niet of je krijgt de verkeerde hulp en/of middelen aangereikt.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel die soms wat meer tijd en aandacht vergen maar in de meeste gevallen (zelfs ernstige gevallen!) is slechts een aantal weken of maanden voldoende om een hond het gewenste gedrag aan te leren.

Vraag jezelf eens af: hoe lang ben je nu al op een bepaalt onderdeel aan het trainen?
En vanuit welke gedachte los je het op die manier op?
Trekt je hond aan de lijn en stop jij telkens wanneer hij dit doet?
Goed bedacht! Maar wel heel menselijk…
Vreet jouw de stoelpoot op en negeer je dit in de hoop dat hij over enkele weken heeft geleerd dat het niet gewenst gedrag is? Het zou zomaar kunnen dat hij ooit begrijpt wat je bedoelt. Maar het is wel verdomde onduidelijk en zonde van beide jullie tijd én van die mooie stoel. Springt jouw hond tegen je op en draai je je om? Leuk idee… maar waarom niet gewoon hem netjes en beleefd aangeven dat hij jouw persoonlijke ruimte moet respecteren. Dat zou een andere hond namelijk ook zo doen.

Er zijn veel methodes die van een hele lange trainingstermijn uitgaan en die in mijn ogen uiteindelijk maar minimaal resultaat bieden. En die van de communicatie tussen mens en hond iets heel ingewikkelds maken. Naar mijn idee zou het simpel en intuïtief moeten zijn. Geen hogere wiskunde.

Het is niet zo ingewikkeld, wij mensen maken het lastig!