BlogKoekjes geven, uitbundig belonen, straffen, negeren, corrigeren, het positieve negeren en het slechte belonen. Duizelt het jou ook een beetje?

Zoveel termen en zoveel adviezen. Het is lastig om door de bomen het bos nog te zien. Naar hoe je het ook went of keert; de ultieme relatie, het beste team en de fijnste samenwerking bestaat te allen tijde uit het geven of ontvangen van leiderschap.

Lees verder..

Wij verwachten ons eerste kind, hoe gaan wij met de hond om?

Honden weten heel goed hoe je je voelt en wanneer er iets aan de hand is. Het komt daarom ook meer dan eens voor dat een hond eerder weet dat jij of je partner zwanger is dan jullie zelf. Van degene die zwanger is zullen de hormonen veranderen, de stemming wordt anders en een hond die nauw met jullie verbonden is zal dit gelijk oppikken. Om ervoor te zorgen dat je hond de baby zal accepteren kun je een aantal voorbereidingen treffen.

Lees verder..

Opvoeden, omdat het jouw taak is

Waarom hebben we moeite met corrigeren (oftewel het bijsturen) en kiezen we liever voor negeren en afleiden? Is dit daadwerkelijk beter? Of doen we het zo omdat we er zelf moeite mee hebben om grenzen aan te geven?

Lees verder..

De dominantietheorie

Één van de meest misplaatste woorden die ik ken.
Deze term wordt te pas en te onpas gebruikt zonder dat we daadwerkelijk weten wat we nou eigenlijk zeggen.
Iedereen die niet volgens het idee werkt van de clicker, koekjes en kunstjes methodiek, wordt bestempeld als iemand die werkt volgens de ‘dominantietheorie’ waarbij ook altijd het woord ‘achterhaald’ in dezelfde zin wordt genoemd.

Lees verder..

De manier waarop

Regelmatig zie ik commentaren voorbij komen zoals:
'Ja, Anniek gebruikt vaak een trainingslijn hoog achter de oren om de hond mee onder controle te houden'
Of: 'Het is onmogelijk om een hond binnen 1 consult te veranderen.'
Of deze is mijn favoriet:
'Het kan ook op een andere manier want ik ben nu 1,5 bezig en mijn hond loopt nu op veel plekken ontspannen aan de lijn!'

Het duurde 1,5 jaar om de hond netjes aan de lijn te leren lopen?? Are you kidding me?!
Nou ik heb nieuws voor jullie...

Lees verder..

Onvoorspelbare gedragingen

De afgelopen weken heeft het enorm veel geregend. Het kwam met bakken uit de hemel en ons hele terrein liep vol met water. Er was een bui voorspeld maar dat het zo erg zou zijn had niemand verwacht. Ook waren er dagen waarop ik dik aangekleed de deur uitging en spontaan ging s’middags de zon schijnen en had ik het bloedheet. Ze zeggen niet voor niks: ‘niks is zo veranderlijk als het weer’. Ik kan me daar helemaal in vinden...

Lees verder..

Iedereen kent ze wel... honden die janken of zachtjes piepen.

Voor mij is dat geluid net zoiets als krassen met je nagels over een schoolbord. ieeeks!

Lees verder..

Een puppy socialiseren met andere mensen... simpelweg door hem te negeren.

Een sociale hond is een hond die netjes en beleefd om kan gaan met andere honden en mensen. De socialisatieperiode vindt met plaatst tussen de 3 en 12 weken dus het is uiterst belangrijk dat je in deze weken zoveel mogelijk nieuwe dingen aan je puppy leert.

Lees verder..

Wat wij kunnen leren van onze hond

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen zich geestelijk en lichamelijk prettiger voelen als ze een huisdier hebben. Een huisdier zorgt er ook voor dat je in beweging blijft. Bovendien geven dieren afleiding, waardoor de aandacht van eigen pijntjes en kwalen afnemen. Dus dat we wat aan onze hond hebben moge duidelijk zijn. Toch zijn er nog meer voordelen aan het hebben van een hond. Ze kunnen namelijk ons een hele hoop leren!

Lees verder..

Meer succes door het maken van fouten

Schuif jij moeilijke dingen voor je uit omdat je bang bent om het verkeerd te doen? Of denk je vaak iets niet te kunnen waardoor je het weer uitstelt? Ben je bang om fouten te maken? Bedenk dan dat het maken van fouten je helpt om te groeien.

Lees verder..

Corrigeren

In de wandelgangen vang je wel eens iets op. Opvallend, vind ik, dat er soms een negatieve lading hangt aan het woord 'corrigeren'. Dat zet aan tot nadenken, maar als we nu eerst is terug gaan naar de basis. Wat is de betekenis van corrigeren?

Lees verder..

Beleving

Het lijkt wel alsof er zich een patroon ontwikkelt in mijn werkwijze. Elke week staat in het teken van een ander thema. Het bijzondere, en misschien juist wel het krachtige hieraan is, dat het spontaan ontstaat. Ik zie, ik ervaar, ik observeer, als een spons neem ik de informatie op. Op maandag begint mijn week vol verrassingen, altijd spannend. Gedachtes als: "Wie staat er straks voor mij?" gieren dan door mijn hoofd. Maar deze gierende gedachtes maken mij extra scherp in al mijn zintuigen.

Ik wil je graag een keer meenemen in hoe mijn beleving is in het werk dat wij doen. Misschien zelfs meerdere keren maar voor nu laat ik dat nog even in het midden.

Lees verder..

"De dominantie theorie... een achterhaalde methode."

Je hoort deze termen te pas en te onpas. Maar wat wordt er nou eigenlijk mee bedoelt? En wie bepaalt er dat methodes achterhaald zijn of welke methode de beste is? De ene deskundige zegt zo, de andere deskundige zegt zus. Uit het ene onderzoek blijkt dit, uit een ander onderzoek weer dat. Ik krijg vaak de indruk dat mensen door de bomen het bos niet meer zien en onzeker worden in de omgang met hun hond, omdat ze zoveel verschillende adviezen te horen krijgen over hoe ze het 'moeten' doen.

Lees verder..

Onze eigen energie

Een vriendin van mij vertelde me een interessant verhaal. Ze heeft een buurman met 2 grote honden.
Telkens wanneer mijn vriendin deze buurman met zijn honden tegenkomt maken ze een gezellig praatje en begroeten de honden elkaar vriendelijk.

Toen ze vorige week ziek was vroeg ze haar moeder om even haar hond voor haar uit te laten. Ook haar moeder kwam de desbetreffende buurman met zijn grote honden tegen… ze werd gespannen, maakte de riem korter en stak over naar de andere kant van de straat.

Lees verder..

De hond is altijd de spiegel van onszelf

In de vorige nieuwsbrief heb je kunnen lezen dat je hond altijd de spiegel van jezelf is. Hij of zij reageert op hoe jij je voelt en hoe jij je gedraagt.
Heb je moeite met je eigen grenzen aangeven? Dat zal je dat terugzien in het gedrag van je hond, want hij zal de grenzen opzoeken. Ben jij onzeker? Dan zal je merken dat je hond instinctief sneller de rol als beschermer op zich zal nemen.Lees verder..