Het lijkt wel alsof er zich een patroon ontwikkelt in mijn werkwijze. Elke week staat in het teken van een ander thema. Het bijzondere, en misschien juist wel het krachtige hieraan is, dat het spontaan ontstaat.

Ik zie, ik ervaar, ik observeer, als een spons neem ik de informatie op. Op maandag begint mijn week vol verrassingen, altijd spannend. Gedachtes als: “Wie staat er straks voor mij?” gieren dan door mijn hoofd. Maar deze gierende gedachtes maken mij extra scherp in al mijn zintuigen.

Ik wil je graag een keer meenemen in hoe mijn beleving is in het werk dat wij doen. Misschien zelfs meerdere keren maar voor nu laat ik dat nog even in het midden.

Wanneer ik de straat in kom rijden van een nieuw verhaal zet ik al mijn zintuigen op scherp. “Wat heb ik nodig?” is de vraag die ik mijzelf stel voordat ik mijn auto uitstap. Alles wat ik nodig heb zit in het moment van toepassen. Ik heb geen kant-en-klaar recept, er is geen hond hetzelfde. Geen situatie hetzelfde. Nog veel belangrijker: er is geen mens hetzelfde.

De deur gaat open, vaak hoor ik de aanwezigheid van de hond al, mijn cliënt zie ik nu voor het eerst. Het nieuwe verhaal begint. Mijn observatieskills staan op volle toeren aan, die branden niet op diesel, geen warmloop nodig. “Wat zie ik?” “Wat ervaar ik?” “Welke energie/sfeer is aanwezig?”

Dit is vast en zeker voor velen al bekend maar een hond reageert op de energie die wordt uitgestraald. Dus voor mij is het van cruciaal belang dat ik ervaar hoe de energie is om de hond te kunnen helpen. Ons werk bestaat niet alleen uit het helpen van de hond om zich beter te voelen. Ik zou het eerder omschrijven als: ‘teaching and coaching the human’.

Mijn onderwijservaring wordt hier dan aangewakkerd, de pedagogiek en de didaktiek gaan succes geven. “Hoe zorg ik ervoor dat mijn nieuwe cliënt zich veilig voelt om van mij te leren?” Met veel zorg observeer ik mens en dier, de interactie. Ik probeer de gedachtegang en de achtergrondkennis te achterhalen. “Wat past bij dit nieuwe verhaal?” Is het humor, is het een liefdevol gebaar, een streng gesprek, misschien wel een emotioneel voorbeeld. Zo zijn er talloze manieren..

Ach, ik dwaal een beetje af, terug naar binnenkomst bij mijn nieuwe cliënt. Vaak word ik besprongen door de hond, is dat beleefd van een viervoeter? Meestal vraag ik dan eerst of de hond dit normaal gesproken ook doet. Is dat tactisch? Zeker! Ik hoor je denken: ‘Waarom?’ Ten eerste is het goed om te weten of de hond zich gedraagt naar wat zijn baasjes van hem gewend zijn. Dat zegt mij namelijk dat de baasjes zich niet anders gedragen dan normaal. Het mooiste is als mijn cliënt geen masker draagt want dan kan ik direct starten met het consult. Is dit wel het geval en is er nog een masker aanwezig? Dan start ik eerst met het ontmaskeren.
Ten tweede kom ik er zo achter welke kennis de mens heeft van de honden in de natuur. Bespringen honden elkaar in de natuur met veel opgewondenheid? Eigenlijk wil ik dat hier vaker over na wordt gedacht, hoe zou het in de natuur gaan?

Mijn beleving in de start van een consult heb ik zojuist beschreven. Ik vergeet alleen één ding te benoemen wat mij typeert op weg naar een nieuw verhaal. Tijdens mijn autorit staat de muziek altijd aan, met mijn cappuccino in zijn reisbeker netjes in de bekerhouder. Waarom ik dat benoem? Dit zijn de momenten waarin ik compleet vrije gedachtes heb, ik leef dan in het moment, eigenlijk ben ik dan een hond. Dat is mijn voorbereiding op een nieuw verhaal.

Dan wil ik nog even terugkomen op mijn thema van deze week, het is de week van de dodenherdenking, de week van bevrijdingsdag. Ik voel mij vrij in het werk dat ik doe, vrij om in te kunnen spelen op de situaties die ik voor mij krijg. Mijn observatieskills krijgen volledige vrijheid, dat is mijn beleving. Het thema deze week, de beleving.

Vanuit je eigen beleving handel je en daarvan ben je overtuigd. Geldt dit dan ook voor de beleving van je hond? Neem deze vraag eens mee in de interactie met jouw hond. Handel vanuit jouw beleving en sta stil bij de vraag die ik je stelde, zal dit dezelfde betekenis hebben in de beleving die jouw hond ervaart?

Voor degenen die meer willen horen over mijn beleving in dit werk, laat een reactie achter op onze facebookpagina. Vertel mij wat de verschillen zijn in de beleving van de mens vs de beleving van de hond. Wanneer je dit thema hebt getest op een moment van bewustzijn, vertel mij dan wat jij ervaart.
Aju lieve lezers, in mijn beleving betekent dat: tot snel!

Feline (trainster Anniek Winters)