ELEKTRISCHE HALSBANDEN… WAAROM WEL EN WAAROM NIET?
Er is de afgelopen tijd nogal wat te doen geweest over het gebruik van elektrische halsbanden.
Veel mensen zijn namelijk tegen het gebruik van elektrische halsbanden. “Je gaat je hond toch niet onder stroom zetten?!”
Ik kan me voorstellen dat het een punt van discussie is want het luistert heel nauw in hoe je het gebruikt. (Echter is ‘onder stroom zetten te heftig uitgedrukt en niet aan de orde).
Uitgangspunt is dat het geen pijn moet doen maar bij verkeerd gebruik kan het de hond zeker een vervelend gevoel opleveren.
Om echt goed te kunnen oordelen moeten we eerst weten waar we het precies over hebben.
Je hebt namelijk veel verschillende elektrische halsbanden; zware, lichte, met piep, zonder piep, met trilling, zonder trilling etc etc.
In pricipe ben ik niet tegen deze halsbanden maar wel tegen het ‘zomaar’ gebruiken ervan.
Te pas en te onpas zie ik mensen die zo’n ding bij hun hond omhangen en er compleet verkeerd mee omgaan. Ze zien het als een simpele ‘quick fix’ in plaats van een hulpmiddel. Ook is de stand vaak te hard waardoor de hond er bang van wordt in plaats van er iets van leert.
Of ze leren het niet goed aan bij hun hond waardoor ze niet meer zonder de halsband kunnen (terwijl het slechts een tijdelijk hulpmiddel zou moeten zijn).
Tijdens onze consulten gebruiken wij vrijwel geen e-collars(zoals ze veel genoemd worden). Vaak hebben we voldoende aan het veranderen van de communicatie en het positief leiderschap van de baas en hebben we dus simpelweg geen e-collars nodig.
Echter in sommige gevallen kan een e-collar juist wat goeds brengen. Denk bijvoorbeeld aan een hond met een extreem jachtinstinct.
Het liefst zou je ook deze hond (uiteraard mits hij sociaal is) graag loslaten. Maar doordat hij achter wild aan gaat is het té gevaarlijk. Hij zou zo de straat over kunnen steken, een plas over kunnen zwemmen of andere gevaarlijke situaties kunnen zich hierdoor voordoen.
Het jachtinstinct van een hond kan zo sterk zijn dat wij daar bijna niet tegenop kunnen. Een hulpmiddel zoals een e – collar kan dan uitkomst bieden.
Liever even een prikkel dan dat je hond onder een bus rent, nietwaar?
Door het gebruik van een e-collar in dit soort gevallen krijgt de hond weer meer vrijheid en kan een baas met een gerust hart weer lekker de hort op met zijn of haar hond.
Ook kan de e-collar een mooi middel zijn voor honden die los niet goed (of helemaal niet) luisteren wanneer ze los zijn. De e-collar heeft als voordeel dat je op afstand kan communiceren met je hond en dat je hem als het ware even kan aantikken op zijn schouder van; ‘hee, let eens op, ik wil graag contact met je’.
Alles valt of staat met het goed aanleren van de ‘prikkel’ omdat de hond goed moet begrijpen wat er van hem verwacht wordt op het moment dat hij iets voelt. Daarnaast is het heel belangrijk dat het positief blijft voor de hond, zeker wanneer het om het ‘hier komen’ gaat. Een hond zal niet graag meer bij je komen wanneer het alleen maar een negatief gevoel oplevert.
Ook is de stand waarop je een e-collar instelt heel belangrijk. Ik ben van mening dat bijna alle e-collars die in nederland te verkrijgen zijn té hard zijn. Zelfs op stand 1 zie ik regelmatig honden in elkaar duiken. Dit is niet de bedoeling.
Wij laten daarom e-collars uit Frankrijk overkomen die geschikt zijn voor kleine honden. Zo weten we zeker dat als we hem bij een grote hond gebruiken dat hij dan nooit te hard kan staan. En dan nog zetten we hem vaak op de laagste stand omdat een hond helemaal niet zoveel nodig heeft als dat vaak wordt gedacht.
De stand waarop een hond reageert is bij iedere hond weer anders. De juiste stand is de stand waarop je een hele kleine reactie ziet. Bijvoorbeeld; een oor wat omhoog gaat, zijn kop optillen, even naar de grond kijken om te zien of de prikkel daar vandaan kwam.
Als een hond angstig wordt of geluid maakt wanneer hij een prikkel voelt dan staat hij te hard of gebruik je hem verkeerd. (Denk aan de verkeerde timing) In zulke gevallen komt het over als een straf en daar dient geen enkel hulpmiddel tegen toegepast te worden.
Kijk altijd eerst naar andere opties voordat je met een e-collar aan de slag gaat en test hem eerst zelf op je vingers. Als het bij jou te onprettig voelt dan is de kans groot dat jouw hond hetzelfde ervaart.
Ga er niet zelf mee stoeien maar neem altijd een deskundige in de hand die verstand heeft van dit soort zaken. Want gedane zaken nemen wat dit betreft geen keer. Je kan het maar 1 keer positief aanleren!